Swetugg 2016

mars 09, 2016

Under två februaridagar bytte vi vår vanliga kontorsmiljö mot en proppfull evenemangslokal med nattklubbsfeeling under Tele2 Arena.

Här bjöd konferensen Swetugg 2016 på en inspirationsinjektion som hette duga. Bland talarna fanns Valtechs egen Olga Stern, som talade om vikten av att känna ansvar som utvecklare och vilken enorm potential vi har att göra positiv skillnad i världen. Det talades också om ASP.NET Core 1.0, molnet, JavaScript-ramverk och säkerhet, med mera.

Vad: Swetugg 2016
Var: Ballroom 12 i Tolvgallerian (T: Globen)
När: 1-2 februari
Hur: 40 talare, 400 besökare

swetugg-peter-tess.jpg

ASP.NET Core 1.0

Tess Ferrandez och Peter Drougge från Microsoft visade med en energifylld presentation upp den nya versionen av ASP.NET. ASP.NET Core 1.0 är det nya ASP.NET som även kallats ASP.NET 5. Det är i denna version som Microsoft gjort .NET open-source och cross-plattform. Alla kan alltså i och med detta bidra med både dokumentation och kod. Jämfört med .NET 4.6 så har Core blivit mer slimmad och modulär, samt använder json för konfigurationsfilerna. Kompilering ska ske när man sparar en fil och på så sätt kapar man vissa väntetider när man utvecklar i .NET.

Plattformsoberoendet är en stor grej och David Vujic visade i egen presentation, "Windows? Nej jag är .Net-utvecklare" hur man kan sätta upp en utvecklingsmiljö på en Linux-maskin utan Visual Studio, IIS och Windows. Det gjorde han genom att använda Atom för att skriva koden, OmniSharp för att få IntelliSense samt Yeoman för få templates och mallpaket. Detta för att man ska känna igen sig och dra med de fördelar som finns med att använda Visual Studio.

Känslan vi fick från dessa dragningar var att man ville hoppa på detta direkt, framför allt att slippa ett Windows-tvång. Dock verkar det som man behöver ge det lite tid för att mogna, om man vill att det ska fungera helt perfekt. Men framtiden ser ljus ut och vi längtar efter den dagen vi får börja jobba med nya ASP.NET.

swetugg-valtechare.jpg

CloudReady

Flera dragningar under årets konferens berörde molnet och Azure som är Microsofts molnplattform. En favorit bland dessa dragningar var CloudReady som gick ut på tips och tillvägagångssätt för att förbereda befintliga system för en framtida flytt till molnet då de fysiska servrarna ska skrotas. Var ska man börja och vad bör man tänka på var frågor som besvarades. Föreläsaren Peter Örneholm från Active Solution presenterade tre steg: "Monitorera ert system", "Hybrid" och "Laborera".

1 Monitorera ert system

Det första man bör göra är att börja övervaka systemet. När används applikationen? Hur mycket kraft behövs? Vilka beroenden har du? En flytt till molnet innebär möjligheter att skala ut och skala upp och genom att besvara dessa frågor kan du ta reda på vilken molnlagringsmodell du behöver. Börja alltså att arbeta med siffror för att ta reda på vilken kapacitet du behöver köpa i molnet. Tipset är också att flytta flaskhalsar först.

2 Hybrid

Nästa tips gick ut på att flytta delar av systemet till molnet, en sak i taget, allt måste inte flyttas på en gång. På detta sätt skapas en hybrid som delas mellan molnet och de fysiska servrarna. Man kan även börja med att flytta testmiljöer. Eftersom Microsoft Azure även möjliggör lasttestning är detta ett plus när testmiljön flyttas.

3 Laborera

Här handlar det om att våga testa. Att labba med Microsoft Azure är i princip gratis. Har man ett MSDN-konto får man en summa per månad att köpa saker för vilket gör det möjligt att testa sig fram utan att själv betala speciellt mycket. Man lär sig genom att göra. Tack vare MSDN-modellen kan man helt enkelt kasta och börja om ifall det behövs.

En stor del av dragningen utgjordes av en uppdelad demo där Peter byggt en enkel applikation för att ladda upp filer. Sedan visade han hur han successivt kunde flytta lagringen från sin dator till molnet genom Microsoft Azure portalen. Han visade och tipsade på vägen om en hel del olika funktioner som tillhandahålls i Azure-portalen. Om man är intresserad av koden från dragningen så finns den på Peters Github.

Angular 2

Nu har Angular 2 släppts i beta-version. Lisa Ryrholm från Softronic visade hur en todo-app kan se ut i det helt omskrivna JavaScript-ramverket.

Skillnaden från Angular 1.x är stor och diskussionerna kring detta har i många forum blivit het

Men förändringarna har gjorts av goda skäl och i den nya versionen har framför allt prestandan blivit bättre. Det ska också ha blivit lättare att lära sig. En skillnad är att man inte längre använder controllers, utan i stället components. En annan skillnad är att two-way databinding inte längre är default, utan något man får begära explicit där det behövs. Allt du behöver veta för att komma igång finns på angular.io. Om du inte redan kan TypeScript är det ett bra tillfälle att lära sig det i samma veva, men det går också bra att använda JavaScript eller Dart (exemplen på angular.io finns i alla tre varianter).

Säker kodning i .Net

På eftermiddagen dag 2 bjöds vi på lite grundläggande kunskaper och visdomsord om säkerhet och hur du kodar säkert. Andreas Hallberg från TrueSec pratade om en applikations "trust boundary" där användare, databaser, tredjepartsbibliotek m.m. befinner sig utanför denna och all data som ska komma förbi den till applikationen måste valideras. Han pratade också om vikten av att göra en så strikt validering som möjligt och givetvis att whitelist alltid är bättre än blacklist eftersom du aldrig kan kartlägga alla risker men oftast har bra koll på vilken input du förväntar dig.

Han presenterade konceptet "domändriven säkerhet" som bygger på domändriven design, där utvecklingen styrs av den domändata som applikationen hanterar. Idén är att all data ska hanteras som domänobjekt vars validering sker vid skapandet av objektet som sedan är immutable. Det gör det enkelt att hitta data som ej är validerad (primitiva typer!) och du vet att alla dina domänobjekt alltid är validerade.

Några nya tips och tricks rikare så gick vi som väntat lite mer paranoida från denna session, vilket utan tvekan är något positivt i detta fall.

Sammanfattning

Vårt helhetsintryck från Swetugg 2016 är positivt efter att ha lyssnat på flertalet mycket duktiga föreläsare. Tekniskt strul kom vi inte ifrån helt i början men efter den första talaren flöt allt på mycket bra. En av de största styrkorna med konferensen var blandningen av innehållet: ena stunden mycket praktiska föreläsningar med många kodexempel, andra stunden mer lättsmälta ämnen med många anekdoter från arbetslivet. Vill man se mer från konferensen så kommer föreläsningar att läggas upp på Swetuggs youtube-kanal.

Bilder: Swetugg Events
Cecilia Wirén öppnar konferensen

Peter Drougge och Tess Ferrandez
Valtechare på Swetugg

Vi har plats för både specialister och generalister

Följ din passion och välj din egen väg. Hör av dig om du vill vara en del av oss!
Kolla in våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future