Från talang till konsult

Från talang till konsult

Våren 2016 var första gången på 5 år som jag inte visste vad som skulle hända i mitt liv. Jag hade inte framtiden säkrad. Under studietiden hade jag alltid vetat vad som skulle ske nästkommande termin och hade inte behövt fundera så mycket på framtiden. Att jag denna gång inte visste vad som skulle hända efter terminen kändes både jobbigt och spännande.

Under våren 2016 utförde jag (Victor) mitt examensarbete och tankarna snurrade okontrollerat på framtid och jobb. “Hur tar jag vara på det jag lärt mig, och hur hittar jag ett jobb där jag kan växa och utveckla min talang ytterligare?”

Jag hörde talas om talangprogrammet i slutet av april då en äldrekursare (Caroline Otterud) tipsade om detta i en Facebook-grupp på universitetet. Det kändes på en gång som ett mycket bra sätt att starta min karriär på. Dels för att det kändes som en perfekt språngbräda ut i arbetslivet med både utbildning och praktik och för att Valtech kändes som en seriös och medveten arbetsgivare. Två dagar innan jag skulle redovisa mitt examensarbete fick jag reda på att jag hade blivit antagen till programmet och jag tackade Ja utan att tveka. Det kändes skönt att ha något att blicka fram emot och ett nytt kapitel skulle starta i mitt liv.

Talangprogrammet hösten 2016

Talangprogrammet som jag gick (hösten 2016) var det första där man tog in både utvecklare och UX-are för att jobba tillsammans. Totalt var vi 17 stycken och jag var en av fem UX-talanger. Det första veckorna var intensiva med utbildningar och nya intryck.

Det vi bland annat hade utbildningar i var:

  • Agila metoder
  • Affärsstrategi, varumärke och kommunikation
  • Analys och optimering
  • User research metoder
  • Analysverktyg
  • Digitala strategier
  • Konsultrollen

Många utbildningar hade vi gemensamt med techtalangerna men även separata som var mer inriktade på vår roll som UX-are.

Ett bord med post-it lappar

Efter ett par veckor av utbildningar blev vi indelade i tre grupper för att utföra riktiga projekt, med beställare och produktägare i tvärfunktionella team. Teamen bestod av 3-4 techtalanger och 1-2 UX-talanger. Det här projektet var det största momentet under talangprogrammet. Parallellt med detta projekt hade vi även utbildningar några dagar i veckan också.

Jag var med i ett projekt där vi tog fram en ny webbplats åt Kompisbyrån. Kompisbyrån är en ideell organisation som arbetar för att hjälpa nyanlända att komma in i samhället genom att träffa och utföra aktiviteter med etablerade svenskar.

Jag tycker att talangprogrammet var en otroligt bra väg in i konsultrollen samtidigt som det var väldigt roligt att få testa och fördjupa de kunskaper man har med sig från skolan. Ett extra plus är ju att få lära känna alla härliga människor som också är nya, man blir nästan som en klass fast på jobbet

- Amanda Blomqvist

Under projektets gång arbetade vi med Scrum och vi hade totalt fyra tvåveckorssprintar med sprintplanering, dagliga “stand-ups”, demos och retroperspektiv. Projektet var roligt men framförallt kändes det lärorikt för framtida uppdrag. På Valtech var projekten som vilka uppdrag som helst – det vill säga, de togs på största allvar och de flesta på kontoret var engagerade och nyfikna på vad vi gjorde.

Scrumutbildning

Vi UX-talanger fick under talangprogrammets tid även chans att hälsa på Valtechare ute hos kunder. Detta blev som en slags praktik där vi fick inblick i hur det kan vara att sitta som konsult ute hos kunder. Jag fick besöka Julia Davidsson på TV4 där jag hjälpte till att leda användningstester.

Vi som började talangprogrammet tillsammans fick en bra sammanhållning då vi alla var i samma sitts och umgicks väldigt intensivt under talangperioden. Vi träffades mycket både på och utanför arbetet. Vissa saker var anordnade av Valtech – som kick-off, after-works, en konferensresa och en talangresa till kontoret i Köpenhamn. Stämningen har varit på topp under hela talangperioden och det har varit skönt att slippa vara “Ny på jobbet” ensam.

Livet efter talangprogrammet - vad gör vi nu?

Det har gått ett tag sedan vi hade vår sista dag på talangprogrammet. Vissa av oss är i full gång med sina exjobb och andra är nu ute i uppdrag. Vi deltar nu i projekt som etablerade konsulter och även om programmet är slut har vi fått verktygen för att låta vår talang leva vidare.

Vi som började som UX-talanger under hösten 2016 är nu med i diverse olika uppdrag.

Jag sitter för närvarande hos Ecster där vi håller på att konceptutvecklar en ny spännande app. Parallellt med det arbetar jag i ett uppdrag med Villaägarna. Amanda jobbar på Telia och Friskis & Svettis. Bea jobbar med Riksbanken i vårt Live-team. David jobbar med Friskis & Svettis. Jennifer jobbar med Profoto.

När jag nu ser tillbaka på Talangprogrammet och starten på min karriär i arbetslivet så är jag väldigt nöjd. Jag har förstått att jag kan göra mycket nytta även som nyexad och att mina studier har varit en bra grund till karriären. Men jag har mycket kvar att ge och lära, min resa har precis börjat men talangprogrammet har hjälpt mig en bra bit på vägen.

Om du är intresserad av att veta mer om Talangprogrammet, finns det ett blogginlägg att läsa här. Ansökan till höstens UX-talang är tyvärr stängd och öppnar igen inför vårterminen 2018. Tech-talanger ansöker här.

Toppbild av Christopher Lindström
Brainstorm och Scrumutbildning av David Johnsson

comments powered by Disqus