Laptopen på hyllan

augusti 10, 2016

Efter en månad och en semester med IPad Pro ställer jag mig frågan: Kommer våra barn någonsin att äga en laptop?

Det är spännande tider vi lever i. Jag sitter och skriver detta på en tablet samtidigt som Apple har sålt 1 miljard iPhones, PC-försäljningen har avstannat, t.o.m minskar, 700 miljoner kineser har kommit online, väldigt många via deras första dator någonsin – smartphonen. 2020 har vi över 5 miljarder telefoner online.

Denna graf från Benedicts Evans presentation "Mobile ate The world" visualiserar detta plattformsskifte.

overtaken.png

Med detta plattformsskifte erbjuds man chansen att ifrågasätta gamla modeller. Vi har haft över 30 år med samma interaktionsmodell, mus och tangentbord. I och med att mer tid läggs på smartphonen, även när vi jobbar (jag ska bara svara på det här mailet i farten), kan vi börja med att ifrågasätta gamla modeller även i det professionella.

Grymma för att konsumera – men hur bra är de på att producera?

Med Smartphones intrång har uppfattningen länge varit att för att få "riktigt arbete" gjort måste man ha en PC. Detta är inte så konstigt då många innovationer avfärdas som leksaker och man skrattar åt dem för att sedan få fotfäste. Samma sak med tablets – en leksak. Jag har även varit skyldig till detta, då min ståndpunkt var att Tablets är grymma för att konsumera men inte för att producera.

Det var denna ståndpunkt jag ville utmana när IPad Pro äntligen kom till Sverige. Går det verkligen att vara effektiv i arbetet utan mus, riktigt tangentbord, flera skärmar och appar istället för installerade program? Svaret blir ett tydligt ja, i 95% av mina use case.

Batteriet är väl tilltaget i IPad Pron och operativsystem optimerat. En vanlig arbetsdag med mail, surf, youtube (titta på Ryska fail-clips tillhör mina arbetsuppgifter), hålla presentationer m m fick aldrig ner batteriet under 40%. Laddning sker via Lightningkontakt vilket betyder att det finns laddare överallt.

Ett bra litmus-test

Till vardags jobbar jag som produktägare och mina arbetsuppgifter brukar innehålla mycket email, hålla workshops, möten, QA, skapa/hålla presentationer, kalkyler etc. För dessa usecase fungerar IPad Pro mycket bra. I de få exempel när jag faktiskt tog fram min laptop handlade det om editering av stora spreadsheets där mycket data skulle kopieras fram och tillbaka eller för tjänster som hade otroligt dålig eller icke existerande mobilupplevelse.

I det första fallet så känns workflowet att exportera en excel-fil från något affärssystem, för att sedan pivotera och sedan maila iväg som en rapport väldigt förlegat och säkerligen något som framtidens AI och smarta tjänster kommer sköta åt oss. I det andra fallet så är det ett bra litmus-test för vilka företag som kommer ha det svårt att överleva framöver, om man 2016 inte har en fungerande lösning för det mobila ekosystemet.

Några saker jag tycker ha fungerat bra som oftast ifrågasätts:

Tangentbordet

Jag var väldigt skeptisk till det i början och i vanlig ordning med nya tangentbord tog det några timmar att vänja sig. Apple har lyckats tillverka ett väldigt bra tangentbord som är enkelt att skriva med samt att fälla ihop. Efter någon dag skriver jag lika snabbt och precist som med min laptop.

Touch

Att interagera via ett touchgränssnitt istället för en mus tar en stund att vänja sig med. Däremot känns det naturligare efter ett tag och det öppnar upp flera andra intressanta användningsområden. Många tangentbords-hotkeys har följt med över från PC-världen vilket gör att mycket av navigationen fortfarande sker via tangentbordet.

Efter de tre första dagarna med enbart Ipaden som arbetsredskap var jag tvungen att starta min laptop för att hämta några filer. Jag behövde då pausa Spotify efter en stund på min laptop och helt reflexmässigt tryckte jag på pause-knappen med fingret två gånger utan att något hände. Under den korta tiden hann jag bli irriterad över att touchgränsnittet "laggade", innan jag upptäckte mitt misstag och skrattade högt för mig själv.

Splitscreen

En sak jag har lärt mig att uppskatta är att slippa tänka på fönsterhantering eftersom varje app tar upp hela skärmytan. Det ger även ett behagligt fokus. Ibland måste man (tyvärr) multitaska och med iOS9 introducerades splitscreen vilket möjliggör att du kan ha två appar bredvid varandra.

Mobilitet

När "Ultraportable" konceptet blev populärt i mitten av förra deceniumet trodde jag att nu var vi klara, vi behöver inte tunnare och lättare datorer. Men datorerna blev tunnare och mindre och med varje ny iteration så kändes den tidigare klumpig. Därför känns det lite underligt att säga att jag har känt mig mer mobil med Ipad Pro:n när t ex den nya Macbook:en inte är särskilt mycket större.

Men det är inte bara storleken som spelar roll utan även fördelarna som ett nerslimmat mobilt operativsystem ger jämfört med ett fullfjädrat operativsystem. Ingen "wake tid", utan bara trycka på fingeravtrycksläsaren och du återupptar arbetet direkt från där du slutade. Jämför det med när du inte vill stänga ditt laptop-lock när du ska gå till nästa möte eftersom du inte orkar väcka datorn och logga in.

balkongen.png

Inga lokala filer

Att konceptet "lokala filer" inte finns är det som jag har haft flest svårigheter med. En vanesak självklart men att inte spara ner dokument från webben/mailen och sedan gå till “nerladdade-filer”- mappen tar en stund att avvänja sig vid. Istället öppnas filer direkt i appar. Om du sedan vill spara så måste du ha en molnlagringstjänst (Dropbox, Box, ICloud, GDrive m.fl).

Detta medför att dina filer alltid är backup:ade och du slipper fundera på filhantering, det är något som sker i bakgrunden och "just works". Däremot tycker jag det blir lite omständigare att editera ett mailat dokumentet och maila tillbaka det. Stödet för molnlagringstjänster fungerar inte alltid i alla appar heller, trots att Apple erbjuder bra APIn för detta.

Innovations like automatic transmission and power steering and things that you didn't care about in a truck as much started to become paramount in cars. PCs are going to be like trucks. They're still going to be around [...] but they're going to be used by one out of X people.

- Steve Jobs

Självklart finns det saker som är svårare att göra på Ipaden och som (förhoppningsvis) kommer förbättras. Alla appar är tyvärr inte helt kompatibala med IPad Pron och dess tangentbord ännu. Det manifesterar sig som att hotkeys för de vanligaste operationerna saknas, t ex cmd+c (kopiera text) i vissa appar, vilket är otroligt frustrerende. Andra appar har tyvärr ingen IPad version utan blir uppskalade och fungerar bara i porträttläge.

Går det att skriva ut?

Ja, men bara via skrivare som är kompatibla med Apples AirPrint, vilket begränsar funktionen något.

Hur installerar jag företagets teckensnitt så jag kan använda det i mina presentationer?

Det måste du ha en tredjeparts app för.

För att summera så är jag väldigt nöjd och inser att skiftet från PC-världen är påbörjat. Det kommer ta en lång tid och kommer definitivt inte passa alla usecase men jag undrar om våra barn någonsin kommer äga en laptop?

Förändring är läskigt och antigen så omfamnar man det av intresse eller ren fanboyism eller tycker det är jobbigt och vill att saker ska fungera som de alltid har gjort. Steve Jobs jämförde detta skifte med hur i början av bilsamhället var majoriteten av bilar lastbilar eftersom det behovet fanns då. I dag ser det annorlunda ut men lastbilar finns kvar för ett visst use-case. Kommer det sluta likadant för PCn och den mobila världen?

Bild från Apple - Press info

Vi har plats för både specialister och generalister

Följ din passion och välj din egen väg. Hör av dig om du vill vara en del av oss!
Kolla in våra lediga tjänster

Kontakta oss

Let's reinvent the future