Teklafestivalen lockar fler unga tjejer till tekniken

Teklafestivalen lockar fler unga tjejer till tekniken

23% tjejer i IT-branschen är inte tillräckligt. 

Vem: Tekla arrangeras av KTH och Robyn med Spotify, Paradox Interactive, Valtech och Google som partners.
Var: KTH campus, kårhuset på Drottning Kristinas väg 15.
När: Lördag 18 april mellan kl 08.30 och 20.00
På scen: Robyn med DJ.

Om en månad är det dags för Teklafestivalen, en teknikfestival som riktar sig till tjejer mellan 11-18 år där de kan få testa på programmering, att pyssla med mikrokontroller och wearables, kolla in robotteknik och mycket mer. Valtech kommer att finnas på plats med vårt initiativ Tech Girl Sweden som är ett program för 12-åriga tjejer där vi lär ut programmering. Vi startade Tech Girl hösten 2014 för att vi ser ett stort behov av att jämna ut balansen i IT-branschen och för att vi anser att den svenska skolan ligger efter när det handlar om att lära ut programmering.

Vårt mål är att vi ska introducera 500 tjejer till IT-branschen. Programmering är framtidens språk och vi är övertygade om att vi kan göra skillnad i de här tjejernas liv genom att inspirera och öppna upp dörren till en värld som de idag inte känner till.

Visionen är naturligtvis att den här typen av lektioner blir en integrerad del i skolan och att det inte ska behövas enskilda initiativ för att lära ut programmering. Så länge vi inte är där i Sverige kommer vi att fortsätta med att sprida information och kunskap om hur vi kan få fler att börja programmera och hur vi kan nå ut till fler tjejer.

Tech Girl utforskar Visualiseringsstudion på KTHTech Girl utforskar Visualiseringsstudion på KTH

När Paulina Modlitba Söderlund kontaktade oss i slutet på förra året för att fråga om vi ville vara med som partners i Tekla blev vi otroligt glada och svaret blev utan tvekan – ja!

Det räcker inte med att konstatera att det är få kvinnor som söker de jobb vi utannonserar. Om vi verkligen vill ha en förändring och det vill vi! 23% kvinnor i branchen är för lågt, så måste vi göra något och förändra förutsättningarna för tjejer att ta sig in. Det hoppas vi på Valtech att vi ska göra med Tech Girl och genom att vara partner i Teklafestivalen. Robyn och KTHs initiativ med Teklafestivalen är fantastiskt och vi är väldigt glada att få vara en del av det.

Vi finns på plats under hela dagen den 18 april och kommer tillsammans med våra Tech Girl-tjejer att hålla i en workshop där vi lär ut programmering i Scratch.

Läs mer om Teklafestivalen och anmäl dig här

En hyllning till tjejerna från Vikingaskolan som var med i vår första TechGirlsatsning:

#koda #spela #workshop

Vill du veta mer om Valtechs arbete med Tech Girl och hur vi jobbar för att få en mer jämställd IT-bransch kontakta funda.denizhan@valtech.se, 070-165 34 56

comments powered by Disqus