Tekniklösningar som gör gott

Tekniklösningar som gör gott

Att prata VR som årets julklapp när så mycket elände pågår i världen kan kännas trivialt. Och visst finns det de som skakar på huvudet och beklagar sig över att dagens ungdom inte läser något längre.

Den bästa vägen till lärande och förståelse är att personligen delta och uppleva. Det är precis vad VR och 360-teknik åstadkommer. Även om vi fortfarande bara är en bit på vägen så väcker VR känslor som förstärker kunskap och förståelse. Det gör att något som tidigare kändes avlägset och svårt att relatera till på film, nu kan kännas betydligt närmare.

Användande av VR-teknik har också visat sig effektivt när vi vill relatera till en svår situation och känna empati. Det har bland annat DN skrivit om.

Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.

Benjamin Franklin

Med hjälp av 360 och Virtual Reality kan vi idag skapa starka upplevelser oavsett ändamål. Det kan förstås handla om spel och underhållning men också om att främja lärande och samhörighet.

MusikhjälpenStöd Musikhjälpen – Barn i krig har rätt att gå i skolan

Några exempel där man använt sig av VR eller 360-teknik

  • 360 foto, här är ett exempel på hur en 360 bild används för att visa upp en plats, och besöker du sidan med din smartphone kan du också använda t.ex Google Cardboard för att uppleva platsen.
  • 360 film/video med Musikhjälpen där man har riggat en 360 kamera som möjliggör ett besök i glasburen från din desktop eller via en app.
  • Dessa två exempel bygger på Google VR SDK som möjliggör 360 VR media för webb i både desktop mobile samt möjlighet att bygga in i native appar för Android och iOS.
  • Genom att addera interaktion på 360 innehållet ex. genom Unity eller Unreal Engine kan vi berika innehållet med mer information eller möjlighet att förflytta oss.
  • Nästa steg är Room scale VR vilket innebär att du förutom interaktion också kan rör dig i miljön. Ett exempel på detta är det vi utvecklat för vår kund Decathlon där vi byggt en lösning för att uppleva tält i sin rätta miljö, en lösning som just nu testas i deras flagship-store i Paris. Ett annat exempel på användningsområde för detta är nyproduktion av bostäder.

Mer exempel på teknik som gör gott

Med Radiohjälpens digitala insamlingsbössa (som används för Musikhjälpen och Världens Barn) kan vem som helst att starta en egen insamling där de kan uppmana vänner och bekanta att donera. Insättningarna kan göras antingen via betalkort eller SMS. Den gjort det smidigare för folk att donera och under musikhjälpen-veckan startas numera tusentals insamlingar.

Den digitala bössan bygger på Ruby on Rails och integrationer med Payex, Swish och Unwire. Vid behov kan nya insamlingar snabbt sättas upp i samband med exempelvis naturkatastrofer och konflikter.

Ni kanske ser vart vi vill komma. Det finns mycket bra och nyttig teknik där ute som gör världen lite bättre. På Valtech älskar vi teknik men framförallt teknik som gör gott. Därför är vi väldigt stolta över att arbeta med kunder som SR, SVT och Radiohjälpen och deras digitala verktyg ex. digitala bössan och 360-videos (SVT 360).

Med det sagt vill vi gärna slå ett slag för årets upplaga av Musikhjälpen ”Barn i krig har rätt att gå i skolan

comments powered by Disqus