Webbtjänster för sociala intranät

Sociala intranät är på allas läppar och Facebook har blivit modell för hur ett intranät ska fungera idag. Men om ni inte redan har ett socialt intranät behöver du inte vänta på att din arbetsgivare ska bygga ett för att få den sociala webben på ditt företag.

Det finns flera webbtjänster med vilka du och dina kollegor snabbt kan skapa ett socialt intranät redan idag. Två intressanta exempel är Yammer och Rypple.

Yammer

yammer

Yammer är en mikrobloggplattform för företag, där de registrerade användare ska ha samma företagsmailadress. Förutom mikrobloggingsdelen kan man dela filer, skapa enkäter, grupper, kontaktlistor m.m. Yammer har funnits några år nu och har nått en skaplig kännedom här i Sverige.

Du kan läsa mer om detta i Per Axboms undersökning på hur svenska företag använder Yammer.

Rypple

rypple

Rypple är en tjänst fokuserar på feedback kollegor emellan. Man kan sätta upp mål, gemensamma eller privata, ge varandra beröm/feedback och få och dela ut badges. Tjänsten vill bidra till en större transparens på hur kollegorna och hela organisationen mår, och underlätta samarbete, coaching och ledning där det behövs.

Du kan lyssna på en intevju med Rypples grundare här.

Webbtjänster som intranät

Ovanstående var bara två exempel på färdiga verktyg som man kan använda – det finns många alternativ: Cubetree, MangoApps, Present.ly, Socialtext, Socialcast och Twingr är några (via Axbom).

De är snabba, enkla och billiga sätt att snabbt komma igång och testa hur sociala webben kan hjälpa ditt företag internt. Och intressanta alternativ till egenbyggda intranät eller anpassade CMS-produkter. Jag tror vi kommer att få se sådana här tjänster växa framöver.

Eller… kommer kanske Facebook att utvecklas till det intranät som de flesta företag kommer att använda?

Bild av Co Orpheum under CC-SA

comments powered by Disqus